Auttaisiko hieronta kaamosalakulon oireisiin?

Hieronnalla pyritään rentouttamaan lihaksistoa eli pehmitetään lihaksissa olevia kireyksiä ja jännitystiloja. Erilaisilla hierontatekniikoilla voi estää kiinnikkeiden muodostumista ja muutoinkin edistää kudoksen aineenvaihduntaa. Yhteisvaikutuksena verenkierto lisääntyy, aineenvaihdunta paranee ja sitä kautta lihaksiston toimintakunto paranee. Myös kipu helpottuu ja suorituskyky paranee. Kehosta poistuu myös kuona-aineita lymfaattisen vaikutuksen myötä ja se vähentää turvotusta.

Hieronnan yleisin vaikutus on yleinen rentoutuminen. Hieronta siis vaikuttaa solun aineenvaihduntaan ja parantuneen verenkierron kanssa yhteisvaikutuksena asiakas tuntee olonsa rentoutuneeksi. Rauhallisessa hieronnassa stressihormonien eli kortisolin erittyminen vähenee, verenpaine alenee ja hengitystiheys ja sydämen syke laskevat sekä serotoniini-hormonin erittyminen lisääntyy. Serotoniini on mielialahormoni, jonka vajaus ilmenee alakulona, apatiana, masennuksena ja kroonisena väsymyksenä. Näiden vaikutusten ansiosta kipu lievittyy, ahdistus helpottuu, unen laatu paranee sekä masennusoireet lievittyvät.

Hieronnalla on siis erittäin monipuoliset ja laajat vaikutukset ja näin vuoden pimeimpään aikaan se saattaisi tuoda myös helpotusta monien kokemaan kaamosajan alakuloiseen oloon.

 

Lähde: Hoitava hieronta -kirja, Sanoma Pro